Brazilski orah (lat. Bertholletia excelsa) je orašasta biljka iz porodice lecitisovki (Lecythidaceae). Uzgaja se zbog jestivih plodova unutar tvrde i debele kore.
Brazilski orah spada u lupinasto voće. Ima dugačak životni vijek, a ova stabla krase veliki zimzeleni listovi nalik na lovorove listove. Rodi cvjetovima i ukusnim plodovima.
Plod ovog visokog stabla, brazilski orah, u Brazilu ima naziv castanhas-do-Pará, a u Boliviji se zove almendras. Blago je zavijenog, trokutastog izgleda te je zatvoren u čvrstoj ljusci (slično kao orah makadamija). Plodovi su smješteni u skupinama od 8 do 24 te su nalik kokosu.
Bogatog je okusa te, iako se svrstava u orašaste plodove, gledajući botanički smisao nije orah, već sjeme. Oljušteni brazilski orah treba biti u boji slonovače, odnosno u bijeloj boji koja malo vuče na žutu boju.
Plodovi brazilskog oraha imaju tvrdu i debelu koru. Padaju s grana na tlo i veliki su oko 15 cm. Unutar ploda nalaze se nepravilni i ovalni bijeli orasi koji su obavijeni smeđom kožom. Okus im je slatkast.
Brazilski orah može narasti do 50 m i životni vijek mu je od 500 do 800 godina (zabilježeni su i primjerci od 1.000 godina).
Informacije
Latinski: Bertholletia excelsa
Engleski: Brazil nut
Porodica: lecitisovke (Lecythidaceae)
Visina: do 60 cm
Uvjeti: plodna tla
Klima: prašumska
Sadnja: projeće ili jesen
Berba: prema fazi zrelosti
Upotreba: prehrana, ljekovite i kozmetičke svrhe
Srodnici
Sadnja
Važno je napomenuti da jako sporo rastu, prvi plodovi mogu se primijetiti tek nakon više od 15 godina. Zbog toga se često sakupljaju iz divljine. Uzgoj možete započeti za vrijeme toplih mjeseci, ali budite spremni na to da će sjemenkama trebati jako puno vremena da prokliju, do nekoliko mjeseci.
Tlo
Brazilskom orahu bi trebalo omogućiti duboko i bogato tlo. Vrlo su privlačnog izgleda, ali su ogromna pa im je potrebno jako puno mjesta. Ako će biti na skučenom prostoru neće skoro uopće roditi. Ako ih želite koristiti kao ukrasnu biljku u loncima, možete posijati sjeme i održavati biljku patuljastom. Lijepo će izgledati, ali neće davati plodove.
Temperatura
Visoka stabla brazilskog oraha najbolje uspijevaju na područjima tople, tropske klime.
Razmnožavanje
Razmnožavanje brazilskog oraha je jako zanimljivo. Uzgoj brazilskog oraha najbolji je na području prašume jer da bi se brazilski orah uzgojio potreban je poseban ekosustav. Bertholletia excelsa ima čvrste cvjetove, a da bi se obavilo oprašivanje potrebna je jako velika pčela koja će sletjeti na tako visoko stablo i doći do cvijeta.
Osim toga, stablo brazilskog oraha ovisi i o orihideji (Coryanthes vasquezii) koja privlači takve velike muške pčele jer one trebaju upravo miris orhideje kako bi privukle ženke. Takve pčele imaju duge jezike kojima mogu oprašiti brazilski orah. No, da bi se sve to dogodilo, potreban je uravnotežen eko sustav.
Berba
Oraščići se dobiju tako da se razbije veliki orah. Plod brazilskog oraha dozrijeva od 12 do 15 mjeseci nakon oplodnje. Dozrijevanje ploda obično se događa tijekom kišne sezone kada orah pada na tlo i ostaje zatvoren u ljusci. Do njega dolazi glodavac Agouti koji jedini može otvoriti tvrdu ljusku oraha. Neke sjemenke odmah pojede dok druge sakrije za poslije. No, na kraju, neke od njih zaboravi pa one prokliju te se iz njih razviju nova stabla brazilskog oraha.
Skladištenje
Ako orahe ostavite u ljusci, moći ćete ih tako držati čak do dvije godine.
Ljekovita svojstva
Brazilski orah najpoznatiji je po velikom prirodnom izvoru selena koji se smatra potrebnim mineralom za zdravo funkcioniranje organizma. Dovoljno je pojesti samo jedan brazilski oraščić dnevno da biste zadovoljili dnevnu potrebu za selenom.
Sirovi brazilski orah ima obilje vitamina, minerala i dijetetskih vlakana, a upravo zbog bogatstva selena preporučuje se osobama koje imaju problema sa štitnjačom. Sadrži vitamin E i B, tiamin, mangan, magnezij, cink, fosfor i željezo. Upravo kombinacija selena i vitamina E čini brazilski orah snažnim antioksidansom. Ipak, treba pripaziti na konzumaciju, jer isto kao što nije dobro nedovoljno unositi selen, tako nisu dobre niti prevelike količine koje mogu biti štetne i opasne.
100 g brazilskog oraha ima oko 650 kalorija, a najveći postotak dolazi upravo iz masti. Naime, sadrži čak 75% nezasićenih masnih kiselina, odnosno od oleinske i linolenske kiseline.
Znanost je potvrdila njegova brojna ljekovita svojstva, jer osim što djeluje na prevenciju bolesti, brazilski orah može pomoći u liječenju nastale bolesti.
Iako je najpoznatiji po svom djelovanju na stabilizaciju štitnjače zbog spomenutog selena, on zbog odlične kombinacije omega-3 masnih kiselina i mononezasićenih kiselina štiti zdravlje srca i krvnih žila. Sprječava stvaranje krvnih ugrušaka te preventivno djeluje na mogući srčani udar.
Bogat je bakrom koji je bitan za pravilnu apsorpciju željeza u tijelu, a osim toga čuva zdravlje i gustoću kostiju. Želite li nakon napornog treninga brzo oporaviti mišiće i vratiti mišićnu snagu, često ga jedite. Zbog velike količine fosfora pomaže u očuvanju zdravlje i bjeline zubiju, a povoljno će djelovati i kod paradentoze i kod krvarenja desni. Ima velike količine proteina i vlakana pa će već jedan do dva oraščića dnevno zadovoljiti vaše potrebe za grickanje nezdravih grickalica. Zbog osiguranja dovoljnih količina selena, dokazano pomaže u liječenju depresije, utječe na dobro raspoloženje te smanjuje anksioznost i stres.
Brazilski orah u kulinarstvu
Plodove brazilskog oraha najbolje je konzumirati u sirovom obliku jer se termičkom obradom gube njegova brojna ljekovita svojstva. No, sirovog ga je gotovo nemoguće pronaći u Europi. Obično se termički obrađuje.
Dugim stajanjem u ljusci, brazilski orah razvija visoku količinu štetnog toksina, aflatoksina, no ljuska se ionako ne konzumira pa ako će orah duže stajati, preporučuje se da stoji upravo u ljusci, jer ona štiti plod od pojave toksina. Uz to, brazilski orah u sebi ima elegičnu kiselinu koja sprječava aktivaciju aflatoksina.
Najčešće se konzumiraju sirovi kao grickalica i to u zimskim mjesecima. Koriste se i pri izradi brojnih slastica i deserata.
Zanimljivosti
Brazilski orah jedna je od najviših biljaka na svijetu, a potječe iz Amazone, točnije iz Bolivije, Brazila, Perua, Venezuele i istočne Kolumbije. Često se uzgaja i u SAD-u, u Maleziji te na Jamajci.
Brazilski orasi su iznimno bogato voće, sadrže do 60% masnih kiselina te oko 15% proteina. Izvorno područje uzgoja brazilskog oraha je Brazil i tamo se i danas najviše uzgajaju. Ova lijepa, razgranata i visoka stabla mogu se danas još naći na obalama rijeka Orinoco i Amazone, u Gvajani i u Venezueli. Šri Lanka je poznata po njihovom uzgoju, ali kao ukrasno voće. Korom brazilskog oraha u prošlosti su se zatvarali otvori koji su ostali između dasaka prilikom izrade brodova.
Foto: Claudia Regina / CC
Odgovori