Resasti igličar (lat. Hericium Erinaceus) je jestiva gljiva iz porodice Hericiaceae. U Hrvatskoj je poznatija kao lavlja griva, a sastojak je mnogih ukusnih jela. Resasti igličar je poznatija kao lavlja griva jer oblikom podsjeća upravo na nju. Iako ima neobičnu vanjštinu, … [više] about Resasti igličar
Gljive
Zečarka
Zečarka (lat. Grifola frondosa) je jestiva gljiva iz porodice Meripilaceae. Nužna je termička obrada prije konzumacije, kako bi bila jestiva. Zečarka je jestiva gljiva vrlo dobre kvalitete. U prirodi raste na hrastovima, brezi, lipi, javoru, kestenu, bukvi ili brijestu u ljeto … [više] about Zečarka
Tartuf
Tartuf (lat. Tuber) je jestiva gljiva iz porodice Tuberaceae. Tartufi su gomoljaste gljive podzemnog rasta, cijenjene u gastronomiji. Tartufi su podzemne gomoljaste gljive koje su jako cijenjene zbog svojeg okusa. Upravo zbog okusa, tartufe se još naziva dijamantima kuhinje, … [više] about Tartuf
Šampinjon
Šampinjon (lat. Agaricus bisporus) je jestiva gljiva iz porodice pečurki (Agaricaceae). Najpopularnija je i najčešća jestiva gljiva na svijetu. Šampinjoni, poznati i kao plemenite pečurke, kod nas su najpoznatija i najkorištenija vrsta gljiva i kod uzgoja i u kulinarstvu. U … [više] about Šampinjon
Sunčanica
Velika sunčanica (lat. Macrolepiota procera) je jestiva gljiva iz porodice Agaricaceae. Uzgaja se zbog jestivog mekanog klobuka ugodnog okusa. Velika sunčanica je vrsta gljive poznata u narodu po nekoliko naziva: srnjaki, srndakuša, kišobranara, suncobran, šugavica, parazolka … [više] about Sunčanica
Smrčak
Smrčak (lat. Morchella vulgaris) je jestiva gljiva iz porodice smrčaka (Morchellaceae). Cijela gljiva je jestiva, ali ne smije se konzumirati sirova. Smrčci su izuzetno cijenjene jestive gljive, a pripadaju porodici Morchellaceae. Mlada plodna tijela smrčka započinju svoj … [više] about Smrčak
Slamnatica
Slamnatica (lat. Stropharia rugosoannulata) je jestiva gljiva iz porodice strnišnica (Strophariaceae). Cijela gljiva je jestiva, jedino stručak može biti nejestiv ako je pretvrd. Slamnatica (stropharia rugosoannulata, rugosus - naboran, annulata - s vjenčićem), a nazivi koji … [više] about Slamnatica
Šitake
Šitake (lat. Lentinus edodes) je jestiva gljiva iz porodice Marasmiaceae. Cijela gljiva je jestiva, jedino su stapke tvrde pa ih je potrebno kuhati. Shiitake gljiva, znanstvenog naziva Lentinus edodes, a kod nas poznatija kao šitake ili mirisna aniska, jestiva je gljiva koja … [više] about Šitake
Judino uho
Judino uho (lat. Auricularia auricula - judae) je jestiva gljiva iz porodice Auriculariaceae. Uzgaja se zbog jestivog tijela nepravilnog oblika, nalik ljudskom uhu. Judino uho vrsta je ljekovite i jestive šumske gljive, a kod nas je poznatija kao bazgova uška, jer raste na … [više] about Judino uho
Jablanovača
Jablanovača (lat. Aagrocybe aegerita) je jestiva gljiva iz porodice Cyclocybe. Smatra se jednom od kvalitenijih gljiva. Slatkastog je okusa, a miriše po brašnu. Jablanovača, od latinskog agrocybe aegerita, agros - polje, cybe - glava, jestiva je gljiva iz porodice strnišnica … [više] about Jablanovača