Majčina dušica (lat. Thymus serpyllum) je višegodišnja puzajuća biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Uzgaja se kao začinska biljka zbog svog intenzivno gorkog okusa.
Majčina dušica je višegodišnja puzajuća biljka iz porodice Lamiaceae u koju se također ubrajaju origano, ružmarin i bosiljak. Dolazi u više samoniklih i uzgojnih oblika. Kod nas je poznata i pod nazivima bukovica, tamjanika, divlji bosiljak, dušica, vrisak, pepriš i čabrac.
Često je poistovjećuju s timijanom, ali riječ je o dvije različite biljke. Timijan (lat. Thymus vulgaris) raste uspravno, dok je majčina dušica puzajuća biljka. Ove dvije biljke se razlikuju i po izgledu listova i cvjetova. Timijan ima uže listove koji su lagano povinuti prema dolje te bijele do svijetloružičaste cvjetove, dok su cvjetovi majčine dušice tamnije boje.
Miris biljaka je jednak, ali majčina dušica ima nešto gorči okus od timijana.
Informacije
Latinski: Thymus serpyllum
Engleski: Breckland thyme, Wild thyme, Creeping thyme, Elfin thyme
Porodica: Usnače (Lamiaceae)
Visina: od 20 do 50 cm
Srodnici
Sadnja
Sadnja majčine dušice obavlja se tek kada smo sigurni da ne postoji opasnost od mrazeva. Može se razmnožavati sjemenom i reznicama, ali iz sjemena se uzgajaju samo divlja puzava i obična majčina dušica.
Sjeme se sadi u rano proljeće, na supstratu u kontejnerima, a temperatura bi trebala iznositi 15 do 21°C. Presadnice koje se dobiju iz sjemena presađuju se u vrt u rano proljeće ili ljeto kada se biljke dovoljno razviju. Prilikom sadnje među biljkama treba ostavljati 25 do 40 cm prostora.
Za uzgoj iz reznica, s matičnih biljaka se tijekom proljeća ili ljeta uzimaju mlade zelene reznice duge 5 do 8 cm. Reznice se sade u supstrat od kore, šljunka i treseta. Preko zime ih treba zaštititi, a na otvoreno se presađuju sljedećeg proljeća.
Tlo
Idealno tlo za sadnju majčine dušice su ocjedita i siromašna tla do kojih dopire puno sunca.
Voda
Majčinu dušicu ne treba pretjerano zalijevati jer u slučaju veće vlažnosti može doći do razvoja bolesti.
Uzgoj
Majčina dušica je pogodna i za uzgoj u tegli. Teglu možete držati na prozorskoj dasci i tako imati začinsko bilje tijekom cijele godine. Biljku možete kupiti u rasadniku ili uzgojiti iz sjemena. Kod uzgoja iz sjemena, sjetva se obavlja bilo kad između kasne zime i ranog ljeta.
Sjeme se prvo sije u manje posude promjera 8 cm, ispunjene mješavinom za začinsko bilje. Nakon što se biljke razviju i ojačaju, potrebno ih je prebaciti u veće posude. Potrebno ih je vrlo malo zalijevati, a u fazi rasta se jednom mjesečno vrši prihrana hranjivom opće namjene.
Zaštita od bolesti
Od štetnika se kod majčine dušice mogu pojaviti lisne uši, a za zaštitu se koristi tekući vrtlarski sapun.
Berba
Majčina dušica je vazdazelena biljka pa ju možemo brati tijekom cijele godine. Listove koji će se sušiti treba pobrati prije cvatnje.
Sušenje
Veće količine majčine dušice suše se u sušnicama pri temperaturi od 40 do 50°C. Biljke se prirodnim putem suše tako da se nekoliko dana drže na zasjenjenom i prozračnom mjestu.
Majčina dušica u kulinarstvu
Ova začinska biljka ima specifičan pikantan okus, a njena primjena u kulinarstvu je raznolika. Kao začin se slaže uz gotovo sve vrste mesnih pečenja, a dodaje se i gulašu ili prženoj ribi. Također je odličan začin za mnoge umake, variva i juhe od povrća, a često se dodaje i marinadama te začinskom octu za salate.
Posebno je zastupljena u kuhinjama južne i srednje Europe, a dosta se često koristi i u SAD-u.
Poboljšat će i okus različitih tjestenina i jela od krumpira, a od ostalih začina, dobro se slaže s češnjakom, celerom, peršinom, lovorom i mažuranom. Svježe nasjeckana se može koristiti i za dekoraciju, a jelima se dodaje tek pred kraj kuhanja.
Majčina dušica je intenzivan začin pa ju treba koristiti umjereno kako ne bi prevladavala u jelima.
Ljekovita svojstva
Majčina dušica je vrlo dobra za probavu i pomaže u razgradnji hrane, a koristi se i u izradi raznih preparata protiv kašlja.
Pomaže i kod glavobolje i živčanih oboljenja, osobito ako se kombinira s ružmarinom. Čaj od ove biljke koristi se u liječenju upale sinusa, promuklosti, upale ždrijela i prehlade, a može se koristiti i za grgljanje ili ispiranje usta.
Majčinu dušicu treba umjereno koristiti jer u pretjeranoj količini može uzrokovati bolove u jetri, abnormalan rad štitnjače i malaksalost. U potpunosti je trebaju izbjegavati trudnice jer može dovesti do problema u trudnoći.
Zanimljivosti
Europske zemlje u kojima se danas najviše proizvodi ova začinska biljka su Bugarska, Austrija, Francuska i Španjolska, a uzgaja se i u zemljama sjeverne Afrike te u SAD-u.
Kao začin su je koristili još Egipćani i stari Grci koji su njome aromatizirali sireve i piće.
Foto: Hans Braxmeier / Pixabay
Odgovori